Houtkachels
Voor de liefhebbers van ‘echt’ vuur gaat er niets boven het traditionele vlammenspel van een open haard. Hout heeft de grote voordelen van "knus" en authentiek. Houtkachels zijn weer erg populair geworden dankzij de innovaties van de laatste tien jaren. Porcelein, speksteen en gietijzer zijn enkele van de materialen die gebruikt worden om unieke kachels te maken.
Verder vindt je houtkachels tegenwoordig in alle vormen en maten, voor zowel binnen als buiten. Ze verbranden het hout veel efficiënter en schoner dan hun voorgangers uit de jaren zeventig en tachtig.
Voor goed geïsoleerde woningen zijn nu ook houtkachels beschikbaar die de lucht van buiten aanzuigen, en niet meer uit de woning. Het gebruik van houtpellets, gemaakt van houtafval is goedkoop en zeer efficiënt.
En zeker niet onbelangrijk: de houtkachel is in verhouding tot een open haard of gaskachel laag geprijsd!
Gaskachels
Geen aslades meer legen, niet meer sjouwen met hout, geen vuil in huis en met één druk op de knop de haard aansteken en met de afstandsbediening regelen. Als u kiest voor gas, kiest u voor gemak.
De sfeer en het vlammenspel zijn tegenwoordig nauwelijks meer van houtgestookte vlammen te onderscheiden. Maar een gashaard is veel eenvoudiger te bedienen. Aansteken, regelen en weer uitdoen gaan even eenvoudig en snel als de televisie aan of uitdoen. U kunt de haard dus gemakkelijk even een uurtje laten branden, gewoon voor de gezelligheid.
Belangrijk: Elk aardgastoestel moet voorzien zijn van het Europese CE-keurmerk. Alleen een toestel met dit keurmerk voldoet aan alle veiligheidseisen. De meeste gasgestookte toestellen werken op aardgas. Maar wanneer er geen leidingen voorhanden zijn – bijvoorbeeld op een camping – zijn er ook toestellen verkrijgbaar die op propaan gestookt kunnen worden. Deze haarden worden dan aangesloten op gasflessen die eventueel netjes in of achter de schouw weg te werken zijn.
Electrische kachels
Een stopcontact is het enige dat u nodig heeft om een elektrische sfeerhaard tot leven te brengen. Een schoorsteen of afvoerkanaal is niet nodig. Bovendien kan een elektrische haard overal in huis worden geplaatst, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Dus behalve een haard in de woonkamer is het ook mogelijk om in de slaapkamer een elektrische sfeerhaard te plaatsen.
Een elektrische haard kan natuurlijk ergens worden neergezet, maar hij kan tevens aan de muur worden gemonteerd als een soort brandend schilderij. Het vlameffect wordt gecreëerd door een zwart scherm waarop bewegende spiegeltjes het licht projecteren. De nagebootste houtblokken of kolen zijn niet van echt te onderscheiden. Veel elektrische sfeerhaarden geven ook warmte af. Dit is afzonderlijk in te stellen.
Bovendien is een elektrische haard zuinig met energie: op de zuinigste stand verbruikt de haard ongeveer evenveel als een gemiddelde gloeilamp. Omdat er geen schoorsteen of rook- en aanvoerkanaal nodig is, zijn deze haarden relatief goedkoop in de aanschaf. Hak- en breekwerk voor de aanleg van een rookkanaal blijft achterwege. De open haard kan op elke gewenste plek in de kamer geplaatst worden en bij verhuizing verhuist de haard gewoon mee. Voor de liefhebber kan de haard geleverd worden voorzien van een mooie traditionele schouw.
Klik voor meer nformatie
Klik voor meer nformatie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten