vrijdag 29 oktober 2010

Rendement van een houtkachel, gaskachel of open haard


Het rendement per type kachel is duidelijk verschillend, en daarmee variëren ook de kosten van het stoken. Indien u kiest voor een open haard kiest u voor sfeer, meer dan voor een optimale verwarming van uw kamer. Een afsluitbaar toestel geeft meer rendement, waarbij een moderne houtkachel zelfs een rendement van wel meer dan 80 procent haalt. 

Verwarmingsbron

Speksteen hout- of gaskachel85 - 90%
Gaskachel60 -85%
Houtkachel60 -85%
Open Haard10 -20%







woensdag 27 oktober 2010

Benodigd vermogen van een houtkachel of gaskachel


Het vermogen ("de capaciteit") van een kachel moet zijn afgestemd op het te verwarmen vertrek. Te weinig capaciteit betekent te weinig warmte. Teveel vermogen betekent dat de kachel op halve kracht werkt en dat is slecht voor het verbrandingsproces en schadelijk voor het milieu, en slecht voor uw portomonnaie want u heeft een te dure kachel gekocht. . De tabel geeft een richtlijn voor het vermogen van een kachel bij een bepaald ruimtevolume (lengte x breedte x hoogte). Het verschil in isolatie is daarbij meegenomen. Als u de kachel gebruikt als bijverwarming, dan is de helft van het vermogen voldoende.

Tabel: Benodigd vermogen in kW voor een kachel bij verschillende kamervolumes, en verschillende kwaliteit van isolatie.            

 Volume kamer (m3)
Goed geïsoleerd huis
Redelijke geïsoleerd huis
Geen isolatie
40
4 kW
5 kW
6 kW
60
4,5 kW
5,5 kW
7 kW
80
5,5 kW
6,5 kW
8 kW
120
7 kW
8 kW
10 kW
140
7,5 kW
8,5 kW
nvt
160
8 kW
9,5 kW
nvt
180
8,5 kW
10 kW
nvt

dinsdag 26 oktober 2010

Inbouwhaard, inzethaard of toch een vrijstaande kachel


Inbouw houtkachelInzet haarden

Deze wordt in een bestaande opening geplaatst. De inzethaard is in zijn simpelste vorm een stalen cassette met een deur, die simpelweg in het gat van de open haard of de gaskachel gezet kan worden. Het binnenwerk van een inzethaard wordt uitgevoerd in vuurvast steen of gietijzer en tegenwoordig ook in vuurvaste lamellen. Inzethaarden kunnen snel en zonder al teveel hak- en breekwerk geïnstalleerd worden. En eventueel ook weer makkelijk verwijderd worden; dit in tegenstelling tot een open- of inbouwhaard.



Inbouw houthaardInbouw haarden

Deze worden ingebouwd in de muur. Veel sfeerhaarden kunnen in een muur ingebouwd worden . Ze krijgen dan vaak een frame om het design helemaal af te maken.
 Om een moderner effect te creëren zijn er ook inbouwhaarden zonder frame. Deze kunnen bijvoorbeeld ingebouwd worden in een tussenmuur zodat u aan beide zijden van de muur kunt genieten van de sfeerhaard. Dit wordt een tunnelhaard genoemd. 
 U kunt deze haarden uiteraard ook in een hoek plaatsen of in de muur en daarbij zelf een omlijsting kiezen om de sfeerhaard te accentueren.


Voorzet gaskachelVrijstaande kachels

Deze staan los van de muur. Deze kachels stralen warmte uit naar alle kanten en geven daardoor een hoog rendement.

Het hier getoonde model  heeft aan twee zijden een glasplaat, zodat u vanuit elke kant van de kamer de vlammen kunt bewonderen.


Klik voor meer informatie

maandag 25 oktober 2010

Luchttoevoer naar de houtkachel of gashaard



Open verbrandingOpen verbrandingsysteem

In dit geval brand het vuur gewoon op lucht uit de kamer.
Bij een open verbrandingsysteem wordt de lucht die nodig is voor de verbranding uit de woonruimte aangezogen. Eventueel kan er een buis worden aangelegd die buitenlucht aanvoert tot bij de gashaard. De rookgassen worden via een afvoerkanaal of schoorsteen via het dak afgevoerd. Dit afvoerkanaal kan worden aangelegd door een installateur als er nog geen bestaande afvoer is die daarvoor geschikt is.
Openhaarden en houtkachels hebben allemaal een verticaal afvoerkanaal nodig, tot boven de nok van het dak.. Het doel is te zorgen voor een snelle afvoer van de hete verbrandingsgassen en de omgeving te isoleren en beschermen tegen de hete rookgassen.
Voor een betere werking van uw haard of haard is het ook raadzaam om de betreffende ruimte te ventileren; er ontstaat dan een permanente luchttoevoer.
Dit is nodig omdat voor de verbranding van hout zuurstof nodig is die uit de te verwarmen ruimte gehaald wordt. 
Dit systeem is niet bruikbaar  in goed geisoleerde woningen waar de luchttoevoer vaak onvoldoende is.

Kachel met gesloten verbrandingGesloten verbrandingsysteem

In dit geval is het vuur afgesloten en van de kamer gescheiden.
Bij een gesloten systeem beschikt de kachel of haard over een dubbelwandig luchtpijpsysteem. De buitenste buis zuigt verse lucht aan, terwijl de binnenste buis de verbrandingsgassen naar buiten afvoert. Deze afvoer kan in het geval van een gaskachel rechtstreeks op een buitenmuur of plat dak worden aangesloten. Er is dus in dat geval geen schoorsteen nodig. Wel moet er een installateur komen om deze luchttoevoer/afvoer aan te leggen als deze er nog niet is. Voor een houtkachel moet de luchtafvoer tot boven de nok van het dak reiken. 
In dit geval is het afvoerkanaal wat duurder, maar is voor geisoleerde woningen een voldoende luchttoevoer gegarandeerd.

Afvoerloos verbrandingssysteem

Gashaarden zonder rookgasafvoer zijn ontwikkeld met de nieuwste brander technologie, en hebben geen schoorsteen of rookgasafvoer nodig. De zeer nauwkeurig afgestelde brander in de haard zorgt ervoor dat het aardgas bij verbranding wordt omgezet in het voor mensen onschadelijke COkoolstofdioxide en waterdamp. De verbrandingsgassen gaan, voordat ze de haard aan de bovenkant verlaten, door een katalysator. De katalysator zorgt ervoor dat de convectie lucht van een goede kwaliteit is, voordat de warme lucht in de kamer stroomt. Er dient wel voldoende verse lucht de kamer binnen te komen! Daarnaast zijn de haarden uitgerust met een beveiligingssysteem, welke ervoor zorgt dat de haard automatisch wordt uitgeschakeld indien het zuurstof niveau onder een gespecificeerd niveau zakt.
Een mooie oplossing voor huizen zonder schoorsteen of rookkanaal!

Klik voor meer informatie