vrijdag 5 november 2010

Afvoerloze gaskachels

Afvoerloze gashaard

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Echt vuur maar dan zónder rookkanaal of schoorsteen. Ideaal als u geen afvoer naar buiten kunt realiseren. Met deze toestellen creëert u de sfeer van echte vlammen in huis. Het enige wat uw installateur hoeft te doen, is het toestel op te hangen en de gastoevoer te regelen.

De afvoerloze toestellen zijn bijzonder veilig. Ze zijn namelijk uitgerust met de nieuwste verbrandingstechnologie. Deze zorgt ervoor dat bij de verbranding het aardgas wordt omgezet in het voor mensen onschadelijke kooldioxide en waterdamp. Het gaat om een hoeveelheid die te vergelijken is met de gehaltes in normale frisse lucht!  Het gasverbruik van de haarden zonder afvoer is bijzonder laag. Het vermogen ook, een afvoerloze gaskachel neemt u vooral voor de sfeer.
Meer informatie over gaskachels

dinsdag 2 november 2010

Verschillende types gaskachels


Gaskachels

GaskachelEen standaard  assortiment gaskachels bestaat uit inzethaarden, inbouwhaarden en gaskachels. Deze zijn dan weer beschikbaar met verschillende systemen voor luchtaanvoer: gesloten systeem voor goed geisoleerde huizen, of een open systeem waarbij de verbrandingslucht uit de kamer komt. Ook zijn er afvoerloze gaskachels voor huizen zonder afvoerkanaal.
Denk er altijd aan een kachel met het juiste vermogen te kiezen!
Dan zijn er nog verschillen tussen de modellen. Bent u op zoek naar een convector, of geniet u liever van het vlammenbeeld van een kachel of een haard? Wenst u natuurlijke of gestuwde convectie (ventilatie) ? Wilt u een programmeerbare, elektronische bediening?
Behalve op aardgas kunnen sommige modellen ook met propaan of butaan uit een gasfles gestookt worden.



U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

maandag 1 november 2010

Constructie materialen van kachels en haarden


Gietijzeren houtkachel

Gietijzeren haarden

De gietijzeren houthaard is vaak een goedkope haard.
Gieten kon men vroeger al, onderdelen worden gegoten in mallen, hierna worden de delen in elkaar gezet en gekit.
De warmte wordt doorgaans niet gelijkmatig verdeeld over het te verwarmen vertrek. 
Bij de houthaard is het soms erg heet, daaromheen kan het nog koud zijn, zeker als de warme lucht om een hoekje moet.
Gietijzeren houthaarden zijn zwaar en degelijk. 
Sommige leveranciers hebben gietijzeren houthaarden die ook convectiewarmte geven d.m.v. convectiepanelen aan de zijkant van de haard.
Dit is soms ook optioneel te leveren.

  

 

Vrijstaande gaskachel Stalen haarden

Convectie houthaarden:
De houthaarden met convectie zijn dubbelwandig en bijna altijd gemaakt van (duurzaam) plaatstaal.
Doorgaans zijn deze houthaarden wat duurder vanwege de arbeid die is gemoeid met laswerk en assemblage,
echter ook het design speelt vaak een rol in de prijsstelling.
Tussen de twee lagen plaatstaal zit lucht. Deze lucht wordt verwarmd en de warme lucht stijgt op en gaat circuleren met de koude lucht in de kamer.
Deze houthaarden geven een comfortabele warmte af middel luchtstroming waardoor de warmte heel goed verspreid wordt (vooral geschikt voor U- of L-vormige kamers).  Dit soort haarden straalt minder dan gietijzeren houthaarden.
Ook al is het vermogen gelijk aan gietijzeren haarden toch wordt de warmte anders ervaren, het komt in alle hoeken en gaten of zelfs om ’n hoekje. Koop een dergelijke haard altijd bij de haardenspecialist en niet bij bouwmarkt, keukenboer of handelaar. In de loop der tijden is zeer veel inferieur materiaal toegepast en zijn veel modellen houthaarden goedkoop nagemaakt. 
Voor wat betreft model zijn de haarden bijna niet van het origineel te onderscheiden, maar als je naar de materiaaldikte kijkt zie je de verschillen direct.

Speksteenkachel op houtSpekstenen haarden

Speksteen is een zachte natuursteen die veel warmte kan opslaan. 
Een haard die helemaal met speksteen is bekleed, binnen en buitenkant, houdt warmte vast, en straalt daarnaast zowel naar binnen als naar buiten. Hierdoor ontstaat een hogere en een stabielere verbrandingstemperatuur waardoor een rendementsverbetering op treedt. Ook straalt de kachel na het doven van het vuur nog lang aangenaam na.
Speksteen wordt zowel bij gas- als bij houtkachels toegepast. 

Tegelkachel

Onder tegelkachels verstaan we voor het gemak even alle kachels van steenachtig materiaal. Een tegelkachel wordt vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen, voornamelijk uit leem en chamotte, en verfraaid met (gekleurde) keramische tegels. Het steenachtige materiaal kan in korte tijd veel warmte uit het vuur en de rookgassen absorberen. Functionaliteit staat voorop: het gaat hierbij om zaken zoals rendement en warmte en minder om de beleving van vuur. Net als speksteenkachels zijn tegelkachels doorgaans vrij fors en zwaar. En ook bij tegelkachels speelt het accumulerende effect een rol. Kort stoken betekent toch lang warmte. De rookgastemperatuur komt bij een goede tegelkachel niet boven de 200 à 250 graden. Tegelkachels lenen zich van oudsher met name voor houtstook, maar zijn er tegenwoordig ook voor gasstook. Omdat de buitenkant slechts handwarm wordt, is een tegelkachel ongevaarlijk voor kinderen en heerlijk om tegenaan te zitten.

Emaille

Ze bestaan nog! Van die klassieke geëmailleerde kacheltjes met een platte bovenkant waarop het theepotje warm gehouden wordt. En wat blijkt, ondanks alle nieuwe snufjes en moderne kachels, vindt dit soort kachel nog altijd een grote aftrek. Misschien wel omdat ze niet zo groot zijn en makkelijk in een hoekje passen

vrijdag 29 oktober 2010

Rendement van een houtkachel, gaskachel of open haard


Het rendement per type kachel is duidelijk verschillend, en daarmee variëren ook de kosten van het stoken. Indien u kiest voor een open haard kiest u voor sfeer, meer dan voor een optimale verwarming van uw kamer. Een afsluitbaar toestel geeft meer rendement, waarbij een moderne houtkachel zelfs een rendement van wel meer dan 80 procent haalt. 

Verwarmingsbron

Speksteen hout- of gaskachel85 - 90%
Gaskachel60 -85%
Houtkachel60 -85%
Open Haard10 -20%







woensdag 27 oktober 2010

Benodigd vermogen van een houtkachel of gaskachel


Het vermogen ("de capaciteit") van een kachel moet zijn afgestemd op het te verwarmen vertrek. Te weinig capaciteit betekent te weinig warmte. Teveel vermogen betekent dat de kachel op halve kracht werkt en dat is slecht voor het verbrandingsproces en schadelijk voor het milieu, en slecht voor uw portomonnaie want u heeft een te dure kachel gekocht. . De tabel geeft een richtlijn voor het vermogen van een kachel bij een bepaald ruimtevolume (lengte x breedte x hoogte). Het verschil in isolatie is daarbij meegenomen. Als u de kachel gebruikt als bijverwarming, dan is de helft van het vermogen voldoende.

Tabel: Benodigd vermogen in kW voor een kachel bij verschillende kamervolumes, en verschillende kwaliteit van isolatie.            

 Volume kamer (m3)
Goed geïsoleerd huis
Redelijke geïsoleerd huis
Geen isolatie
40
4 kW
5 kW
6 kW
60
4,5 kW
5,5 kW
7 kW
80
5,5 kW
6,5 kW
8 kW
120
7 kW
8 kW
10 kW
140
7,5 kW
8,5 kW
nvt
160
8 kW
9,5 kW
nvt
180
8,5 kW
10 kW
nvt